Flash har funnits länge och har genom åren används till en mängd olika saker på webben. Men allt eftersom webbläsarna har blivit smartare så har Javascript/HTML5 ersatt Flash på många områden. T.ex. så fanns det en tid när en hemsida kunde innehålla en flashbaserad meny för navigering eller att hela hemsidan var gjord i flash. Det blir mer och mer ovanligt.

Men Bredbandskollen är primärt inte en webbsida utan en applikation för bandbreddsmätning. Därför är det svårt att rent generellt applicera den åsikten på Bredbandskollen. Först måste vi förstå vilka utmaningar som Bredbandskollen står inför.

Webbläsare är inte gjorda för bredbandsmätning. Webbläsare är gjorda för att visa webbsidor. Flash låter oss öppna egna sockets i operativsystemet som vi sedan kan använda för att skicka data till och från våra servrar. Helt utan att blanda in webbläsaren. Det kanske låter märkligt men flash är den enda metoden vi har kommit på som låter oss använda webbläsaren för att ladda Bredbandskollen utan att sedan använda webbläsaren för att göra själva mätningen. Tack vare detta så får vi en mätning som är betydligt mer noggrann än ifall vi hade tvingats använda webbläsaren. Dessutom slipper vi ta så hänsyn till vilken webbläsare eller vilket operativsystem användaren har, flash fungerar ungefär likadant överallt.

Vi spenderar tusentals mantimmar varje år på att förbättra och förfina våra mätmetoder. Det innefattar även att hela tiden spana framåt på hur framtiden kommer se ut för Bredbandskollen. Som läget är idag så går det inte att ersätta Flash med Javascript, det finns helt enkelt inga jämförbara funktioner.

Men varför tycker du att Flash är så dåligt? Det används ju fortfarande till mängder av saker på webben. Avancerade saker som Javascript idag inte kan lösa, t.ex. Bredbandskollen. Skulle Flash försvinna helt så skulle webben helt enkelt bli mycket fattigare. Många applikationer skulle tvingas att göra specifika Mac eller PC-versioner och skulle bli betydligt jobbigare att installera för användaren.

Många sågar Flash eftersom det anses vara osäkert. Flash är oerhört mycket säkrare för användaren ifall du jämför med att installera ett program på datorn. Flash ger användaren en avgränsad miljö med begränsad åtkomst till datorn där programmet inte kan göra någon skada. Ifall webbläsarna ska ersätta Flash fullt ut så skulle varje webbläsare behöva ta det ansvaret och det skulle sannolikt leda till en betydligt osäkrare surfupplevelse.

Vill du inte använda Flash så kan du använda Tptest. Det är ett program som du installerar på din dator och som sedan gör mätningen utan att blanda in webbläsaren. Ifall du mäter på en iPhone/iPad eller Android-telefon så finns det appar för iOS och Android i respektive appstore som du kan installera istället för att använda Bredbandskollens webbsida. Dessa är dessutom mer anpassade för mobila mätningar.

Det finns även en applikation för din mac som inte kräver flash, den kan du installera här.

Ifall du har fler frågor i detta ämne så kan du ställa dessa här i vårt forum, vi svarar så fort vi kan!