Hastigheten kan variera beroende på:

- Täckningområdet, dvs vilket maxhastighet som kan uppnås just där du befinner dig.
- Avståndet till basstationen.
- Om du surfar inomhus, utomhus eller i en bil.
- Varifrån du surfar, sitter du i källaren får du en lägre hastighet än om du sitter i ett rum med fönster som gör att radiosignalerna når fram.
- Hur många användare som samtidigt surfar i samma område.

Att den faktiska hastigheten ofta ligger en bra bit under utlovad maxhastighet är inget ovanligt. Den hastighet du i praktiken kan surfa med bestäms t.ex. av vilken täckning som finns där du befinner dig och hur många i samma område som surfar samtidigt, eftersom kapaciteten i en s.k. "cell" är begränsad.

För att de utlovade högre hastigheterna ska vara ens teoretiskt möjliga måste det först och främst finnas 4G-täckning där du befinner dig. Med endast tillgång till 3G (turbo-3G) blir maximal hastighet betydligt lägre.

Det finns dock flera saker du som användare själv kan göra för att optimera förutsättningarna för bra hastighet. Tänk på att mottagningen varierar på olika platser med mobilt bredband och ofta kan det räcka med en förflyttning på bara några meter för att signalstyrkan ska ändras.

Eftersom väggar stör signalen rekommenderas därför att placera datorn nära ett fönster. Signalmottagningen kan också påverkas av omgivande trådlösa nätverk och andra trådlösa enheter som t.ex. telefon.