Trådlöst Internet (Wifi) är mycket praktiskt eftersom du slipper ha en lång kabel till datorn. Problemet är att hastigheten du får när du kör trådlöst kan vara betydligt lägre än den hastighet du skulle få ifall du kopplade in kabeln direkt i din router eller ditt modem.

I första hand bör du prova att koppla ur det trådlösa och koppla in dig via kabel för att se vilken hastighet du får då. Detta är i regel ingen problem men det är bra att vara medveten vilken begränsning det trådlösa nätet innebär. Vill du försöka höja din trådlösa hastighet så får du lite tips nedan.

Vilken hastighet du får när du kör trådlöst beror på en mängd faktorer. Först och främst finns det olika standarder för trådlös dataöverföring som teoretiskt är kapabla till olika maxhastigheter.

Mellan en router och dator som stödjer den för närvarande bästa standarden 802.11ac så kan det i teorin strömma trafik i flera hundra Mbit/s. Men då endast på relativt kort avstånd och det räcker inte med att datorn eller routern har stöd för den snabba hastigheten. Har din dator eller router inte stöd för denna snabba standard så finns det andra lite långsammare varianter, t.ex. 802.11g.

Ifall du har konstaterat att din anslutning fungerar bra när du kopplar in dig direkt i modemet kan du prova följande åtgärder för att öka hastigheten på ditt trådlösa:

1. Ställ routern centralt i lägenheten/huset. Då når den bäst alla delar.
  2. Vrid routern åt olika håll och ändra om möjligt antennernas riktning. Prova att göra en mätning efter varje förändring.
  3. Byt till en annan router, dyrare routrar kan ge högre hastigheter.
  4. Prova att byta kanal på din router och om möjligt byt till 5 Ghz-bandet. Har du många grannar som också använder trådlöst så kan detta hjälpa.
  5. Prova med andra datorer, för bästa hastighet så bör din dator stödja 802.11ac över 5 Ghz-bandet.
  6. Undvik om möjligt att ha routern eller datorn nära trådlösa telefoner och mikrovågsugnen, dessa stör.

Gör en mätning efter varje förändring ovan. Dokumentera gärna vilka förändringar du gjorde och vilken hastighet du fick. Du kan fortfarande få indikationer om bra signalstyrka, men störningarna blir kännbara när du ska överföra stora mängder data, så gör en mätning med Bredbandskollen för säkerhets skull. Lycka till!