Att den faktiska hastigheten ofta ligger en bra bit under utlovad maxhastighet är inget ovanligt. Den hastighet du i praktiken kan surfa med bestäms t.ex. av vilken täckning som finns där du befinner dig och hur många i samma område som surfar samtidigt, eftersom kapaciteten i en s.k. "cell" är begränsad.

För att de utlovade högre hastigheterna ska vara ens teoretiskt möjliga måste det först och främst finnas 4G-täckning där du befinner dig. Med endast tillgång till 3G (turbo-3G) blir maximal hastighet betydligt lägre.

Det finns dock flera saker du som användare själv kan göra för att optimera förutsättningarna för bra hastighet. Tänk på att mottagningen varierar på olika platser med mobilt bredband och ofta kan det räcka med en förflyttning på bara några meter för att signalstyrkan ska ändras.

Eftersom väggar stör signalen rekommenderas därför att placera datorn nära ett fönster.

Signalmottagningen kan också påverkas av omgivande trådlösa nätverk och andra trådlösa enheter som t.ex. telefon. Mät gärna flera gånger under några dagar på lite olika platser för att hitta bäst mätvärde.

Se också till att inga andra program eller webbläsarfönster är i gång när du kör Bredbandskollen.

Här hittar du uppdaterade webbläsare:

- Chrome hittar du här: https://www.google.com/intl/sv/chrome/browser/

- Firefox hittar du här: http://www.mozilla.org/sv-SE/firefox/new/
- Safari (Endast Mac) finns redan installerat.
- Internet Explorer (Endast Windows) finns redan installerat.

Fler tips om vad man själv kan göra för att förbättra sin hastighet hittar du i åtgärdsguiden på vår hemsida, http://www.bredbandskollen.se/atgardsguide.php

Är du fortsatt missnöjd med hastigheten i förhållande till utlovad prestanda, trots bra täckning, bör du i första hand vända dig till din operatör.