OBS! Detta gäller för tillfället endast användare som kör Mac OS 10.9 (Mavericks), övriga användare kommer inte att ha detta problem.

Bredbandskollen känner av ifall du klickar på något annat under tiden mätningen pågår och stänger i så fall av mätningen. Låt datorn stå orörd under tiden mätningen pågår. Denna förändring införde vi den 1 januari 2014.

För att mätresultatet ska bli så bra som möjligt så är det viktigt att du inte har några andra program igång under mätningen. Program som samtidigt laddar ner andra filer eller på annat sätt förbrukar datorns resurser påverkar mätresultatet och gör att det inte går att lita på.

Vissa nyare webbläsare och operativsystem fördelar dessutom resurserna annorlunda ifall programmet är aktivt eller inte. Därför så har vi valt införa en funktion som enbart slutför mätningar ifall Bredbandskollen är den aktiva applikationen. Det innebär att du inte kan göra något annat under tiden mätningen pågår.

Våra testar visar att nyare operativsystem T.ex. Mac OS X 10.9 innehåller relativt aggressiva strömsparfunktioner som begränsar icke aktiva programs möjlighet att göra saker i bakgrunden. Detta för att spara ström. Dessa funktioner verkar dessutom vara speciellt intresserade av att begränsa hur mycket resurser Flash använder eftersom Flash är vanligt i webbannonser. Nedan är ett citat från Apple angående funktionen App Nap:

App Nap hjälper dig att spara ström när du arbetar med flera appar samtidigt. OS X vet när en app är helt gömd bakom andra fönster. Och om den appen inte gör något åt dig just nu – som att spela upp musik, hämta en fil eller kolla e-posten – passar App Nap på att spara värdefull batteritid genom att sakta ner appen. Så fort du börjar använda appen igen får den full hastighet. Det fungerar så smidigt att du aldrig märker något. App Nap gör samma sak med flikar i Safari så att bara den synliga fliken är igång med full hastighet. Med App Nap kan processorn dra upp till 23 procent mindre ström.

Bredbandskollen är ett mätverktyg och vi lägger viss stolthet i att kunna presentera ett så korrekt mätresultat som möjligt. Det kanske känns lite begränsande för vissa att tvingas vänta medan mätningen går klart när man tidigare har kunnat göra annat samtidigt. Men mätningen pågår bara i ca en halv minut, ta chansen att sträcka på dig, hämta ett glas vatten eller ta en (snabb) promenad runt kvarteret.